fbpx

O nama


” SO SIMPLE ” je nastao prvenstveno iz ljubavi prema čovjeku i brizi za vlastito zdravlje. Dugi niz godina smo se bavili utjecajem biljaka na procese u organizmu čovjeka i lično smo doživjeli ogromne pozitivne promjene po pitanju vlastitog zdravlja, a u to su se lično osvjedočili članovi naše porodice i bliski prijatelji te smo zbog toga odlučili da to podjelimo i sa svim ljudima koji su željni promjene zdravstvenog stanja.


U našem jeziku za osobe  koje se bave ljekovitim biljem i dobro poznaju ljekovita svojstva određenih biljaka, njihove kombinacije i primjene kod specifičnih zdravstvenih problema se vijekovima koristi izraz ” narodni travar “, dok je danas u trendu da se koristi izraz Herbalista, a lijećenje biljkama se naziva Fitoterapija. Tako da kada se govori o ovim modernim izrazima koji su danas u upotrebi ustvari govorimo o najstarijem načinu liječenja, liječenju travama. Iz tog razloga smo odlučili koristiti izraz “Narodni travar “

Zašto je važno sačuvati ovaj stari zanat ?

Razlog je vrlo jednostavan . Možemo slobodno reči da živimo u ludim vremenima kada su ljudi pobrkali prioritete po pitanju mnogo čega, a tako i po pitanju pravilne ishrane. Globalni sistem je takav da se hrana većinom više ne kupuje na pijacama od seljaka itsl. nego u velikim tržnim centrima, pa pored voća i povrća kupimo mnoštvo proizvoda koji su izgubili svoju nutritivnu vrijednost kroz različite načine obrade.

U nastavku ćemo dati samo par informacija šta se dešava u našem organizmu ukoliko zanemarimo ishranu sviježim voćem i povrćem i baziramo je samo na gotovim proizvodima ili termički obrađenoj hrani.

Prerada i kuhanje uništavaju enzime u hrani. Zapravo, svaka toplota u rasponu od 48-54° C uništava gotovo sve enzime. Ovo znači da je, za većinu nas, hrana koja ulazi u naše stomake lišena enzima.

Zašto je ovo važno?

Zato što hrana koja je bogata enzimima zapravo ˝unaprijed vari˝ u našim stomacima djelovanjem sopstvenih enzima. Tako možemo razložiti čak 75% obroka pre nego što se stomačna kiselina uključi u proces varenja. Bez ovoga, tjeramo tijelo da nadoknadi nedostatak enzima prekomjernom proizvodnjom stomačne kiseline i digestivnih enzima u pankreasu pokušavajući da razloži ˝mrtvu˝ hranu.

Konzumiranje kuhane i termički obrađene hrane stvara ogromno opterećenje za tijelo – a posebno opterećuje pankreas pošto on mora da proizvede velike količine digestivnih enzima koji nisu unjeti sa samom hranom. Što je manje varenja prije nego što hrana dođe u tanko crijevo, veće se opterećenje stvara po endokrini sistem.

Zašto je onda čudno što je pojava dijabetesa sve veća u razvijenom svetu?

Ukoliko se naša ishrana u najvećoj mjeri sastoji od kuhane i termički obrađene hrane, onda su dodatni digestivni enzimi uslov bez kojeg nema minimuma dobrog zdravlja.

Ako se ishrana u većoj mjeri sastoji od sirove hrane, s druge strane, to otklanja opterećenje sa pankreasa (i cjelog tijela) tako što obezbjeđuje enzime koji su potrebni za varenje. To je jedna od primarnih prednosti prehrane sirovom hranom.

Priroda nam velikodušno nudi svoju saradnju, podršku i smjernice u cilju obnove vitalnosti ljudskog organizma. Cjenimo  prirodu i trudimo se da razumijemo i prihvatimo njenu poruku čovječanstvu: “Vratite se prirodnoj ishrani i zdravlju koristeći prirodne ljekove.”

Dr. Donald Miler

 PRIRODNA MEDICINA

NAJBOLJE METODE PRIRODNOG LIJEČENJA

” U arsenalu savremene medicine i preventivnog dJelovanja, fitoterapiju (liJečenje biljkama) treba cJeniti prema njenim stvarnim vrIJednostima. Tradicija i dJelatnost fitoterapije potvrđuju činjenicu da u prirodi ne postoji nijedna biljka koja nema liJekovita svojstva za određenu bolest. Terapeutska vrIJednost liJekovitih biljaka zasniva se na vezi koja postoji između hemijske strukture aktivnih supstanci biljaka i njihovog farmakološko-dinamičnog dJelovanja na organizam. Složenost hemijskog sastava biljaka koje imaju od 2-3 pa i do 30- 40 identifikovanih elemenata kod pojedinih vrsta, objašnjava terapeutsko dJelovanje jedne iste biljke kod različitih bolesti. Efikasnost prirodnih sredstava, kada je u pitanju preventiva i samo liJečenje, kao u ostalom i u zvaničnoj medicini, zavisi od kompletne i dobre dijagnoze. Mada izgleda jednostavna i svima razumljiva, fitoterapija je određena pojedinim principima i ograničenjima. Treba je dobro upoznati i razumJeti, kako ne bi dospJeli u krajnost da je pretvorimo u liJek sa “čudotvornim dejstvom” – liJek koji liječi svaku bolest. Fitoterapiju moramo primenjivati stručno  da bi se očuvala njena vrIJednost i izbJegle kompromitujuće situacije. Upotrebu prirodnih liJekova ne treba predstavljati kao zasebnu, izolovanu metodu koja se primjenjuje nezavisno od drugih terapijskih sredstava. Fitoterapija sve više upotpunjuje koncepte savremene terapeutike, potpomažući liječenje različitih bolesti. Ona olakšava morfo-funkcionalnu regeneraciju organizma i učvršćuje njegov odbrambeni sistem.